joi, 5 decembrie 2013

Diversificarea sugarului

Reguli de diversificare a sugarului

Alimentatia diversificata inseamna trecerea de la o alimentatie predominant(exclusiv) lactata la alimentatia consistenta.
 
Momentul diversificarii difera in functie de laptele primit de sugar:
- 5-6 luni pentru sugarul alimentat la san sau cu formule de lapte
- 4 - 4 si1/2 luni pentru cel alimentat cu lapte praf standard sau lapte de vaca

- sugar perfect sanatos, aliment nou nu se va introduce cand sugarul este bolnav
- Introducerea alimentului nou nu se face brusc, ci progresiv - mai lenta pentru sugarul diversificat la 4 luni (5-7 zile)
- mai rapida pentru cel diversifcat peste varsta de 5 luni ( 4 zile) daca sugarul tolereaza bine alimentul oferit
- cantitatea din noul aliment va creste in trepte de 30-50ml/zi
- alimentele noi vor fi date in stare semisolida, cu lingurita pregatind sugarul pentru etapa superioara
- administrarea alimentului nou inaintea celui care era obisnuit si nu dupa acesta
- nu se introduc doua alimente noi simultan
– de preferat introducerea unui singur aliment pe saptamana
- se evita folosirea inaintea varstei de 6-8 luni a fainilor de gluten ( grau, orz, secara) in favoarea celor fara gluten ( faina de porumb, orez)
- la primele semne de intoleranta – varsaturi sau diaree – se intrerupe temporar alimentul nou introdus – si se reia administrarea lui la cateva zile de la normalizarea tolerantei digestive (continuarea administrarii lui fara a tine cont de toleranta digestiva)
- nu se adauga zahar pentru modificarea gustului
- pana la aparitia dintilor, alimentele vor fi pasate, apoi triturate
- nu trebuie fortat copilul sa primeasca intreaga ratie oferita pentru a nu determina instalarea anorexiei psihogene. ALIMENTUL NOU TREBUIE PROPUS SI NU IMPUS!
- alimentul preferat nu trebuie generalizat la mai multe mese
- se va institui ritualul mesei - cu ambianta calma, stimulativa, fara tv, jocuri si jucarii pt a-l face sa manance

Diversificarea se va incepe cu:

- piure de legume: morcov, cartof, pastarnac, dolvlecel, telina, stevie, spanac, ardei gras, fasole verde, salata verde, rosie, albitura, marar, patrunjel - aport vitamina C - care vor fi pasate

- masa de legume va inlocui progresiv masa de lapte de la orele 12-14
- la 5-7 zile de la introducerea piureului de legume se introduce: piure de fructe: mere crude sau coapte, suc de portocale, caise, piersica.
- in functie de preferintele copilului si de sezon masa de fructe o poate preceda pe cea de legume.
- de 3-4 ori/ sapt, masa de pranz ( legume) va fi completata de carne de pasare, vitel sau vita care va fi introdusa progresiv - carnea de vita, pasare ( sursa de proteine si fier) de 3-4 ori/sapt initial 30-40gr ( 1 lingura cu vf) apoi 60 gr/zi si apoi la 90g/zi, carnea va fi fiarta separat de legume
- la 5-6 luni si jum se poate introduce galbenusul de ou, fiert foarte tare (8-10 minute); galbenusul va fi frecat in in piureul de fartofi deoarece amidonul din cartof creste digestibilitea oului si disponibilitatea Fe din ou. Initial un sfert, apoi jumatate de galbenus, de 2-3 ori/sapt.
- carnea si oul pot fi date alternativ, astfel incat copilul sa primeasca zilnic proteina fie din ou fie din carne
- avocado poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 4-6 luni - este o sursa excelenta de acizi grasi nesaturati pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos central. Avocado poate fi oferit la masa (gustarea) de la ora 10 in combinatie cu alte fructe. Avocado se serveste crud, nu se gateste niciodata. Dupa ce le-ati introdus individual veti putea prepara o crema delicioasa din avocado, banana si mango.
- se evita: zmeura, capsuni, fragii, pere, prune, pepene, cirese
- iaurtul (de preferat preparat in casa din lapte fiert sau lapte praf integral) dupa varsta de 7 luni cu biscuiti  (se evita iaurturile de fructe din comert)
- ficatul de pasare se introduce la 6 luni
- dupa 6-8 luni - branza de vaca 1-2 lingurite
- dupa 9-10 luni - banane, kiwi, pepene galben, mango
- dupa 11-12 luni - pestele alb proaspat fiert, budinci din legume, paste fainoase, perisoare, galuste ( numai cu galbenus), mamaliguta cu branza si smantana, prajituri de casa cu mere,
- albusul de ou dupa 1 an - potential alergic DE
 
DE EVITAT:
- dulciurile concentrate la sugar si copilul sub 3 ani
- bauturi racoritoare si bauturi cu arome de fructe din comerte - rantasuri, sosuri grase, comdimente ( nu sare, delikat, vegeta) - alimente care pot provoca aspiratia - alune, seminte, boabe de porumb, bomboane, floricele, pufuleti - alimente alergizante: ciocolata, cacao, fructele cu seminte, - mierea de albine va fi evitata sub un an: risc de contaminare cu clostridium botulinicum Se va incuraja auto-alimentatia de la varsta de 7-8 luni ( experienta in dezvoltarea propiului eu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu