vineri, 6 decembrie 2013

Sindromul de intestin iritabil


Sindromul de intestin iritabil se mai numeste si colon iritabil sau colita si este o afectiune cronica manifestata prin neplaceri abdominale legate de eliminarea scaunului:

* DIAREE       * CONSTIPATIE    * DURERE     * BALONARI

Cauza exacta a aparitiei sindromului de intestin iritabil nu este complet cunoscuta. Fie a fost o problema alimentara sau o enterocolita acuta ( infectie ) astfel incat intestinul dvs a ramas sensibil si la cea mai mica amintire a acelui moment neplacut se produce o reactie exagerata, necontrolata manifestata prin simptomele de mai sus.

Ce trebuie sa fac?

- in primul rand trebuie sa va schimbati obiceiurile alimetare, modul de alimentare, tipul alimentelor
- luati numai medicamente recomandate de medicul Dvs.

Ce putem face acasa?
Daca aveti astfel de simptomatologie este recomandat:


  • ca mesele sa fie luate la ore regulate, stand pe scaun, mancand incet, intr-o atmosfera calma, mestecand bine si band apa plata
  • sa se prefere gatitul in vapori, cuptor sau pe gratar
  • sa se utilizeze uleiuri comestibile sau untul adaugat la sfarsitul gatitului 
  • sa se evite mesele prea copioase, prajelile, mancarurile cu sos, cele foarte picante (piper, mustar, ceapa, usturoi, etc), afumate sau fezandate
  •  sa se evite alcoolul, cafeaua, tutunul 
  • sa se evite alimentele cu digestie dificila: grasimile animale, fripturile in sange
  •  sa se evite oboseala, stresul, practicandu-se un sport

Daca durerea si balonarea reprezinta problema principala:

De evitat:
  • Vanatul, organele - creier, rinichi, ficat, inima, creier etc;
  • Mezelurile, pestele gras - somn, ton 
  • Legumele verzi crude - varza, ridichi, castravete, ardei iute, telina etc; sau legume gatite - conopida, varza de Bruxelles, brocolli etc
  •  Legume uscate – fasole boabe, linte
  •  Branzeturi grase, fermentate, vechi
  •  Fructe precum: pepene, banane, prune, stafide, mere 
  • Nuci, alune, fistic, migdale
  • Sufleuri, inghetata, produse de patiserie, croissant 
  • Bauturi acidulate

De preferat alimente bine tolerate de organism:
·  Carne de vita la gratar, peste si jambon slab
·  Legume verzi, usor gatite, cojite - ardei gras, rosii, salata verde, andive, dovlecei
·  Orez, cartofi piure
·  Oua gatite fara grasime
·  Branzeturi cu continut redus de grasime
·  Fructe ce nu provoaca aciditate, decojite - pere, piersici, caise
·  Biscuiti, paine prajita

Cand constipatia reprezinta problema principala:

Se recomanda o hidratare corecta - 1,5-2 litri apa/zi si un regim bogat in fibre:
De preferat:

·  Cereale la micul dejun
·  Legume verzi, crude sau gatite ca: fasole verde, spanac, dovlecei, salata
·  Fructe crude sau gatite: mere, pere, piersici, caise, prune
·  Lapte, lactate, branzeturi
·  Paine integrala, paine cu tarate
·  Sucuri de fructe proaspete - portocale, lamai pe stomacul gol
De evitat:
·                Orez, porumb


·         Sosuri grele, maioneza


·         Omleta, oua tari


·         Branzeturi sarate sau afumate


·         Carne afumata, conserve, mezeluri
·         Varza, gogosari, fasole boabe, mazare



Daca diareea reprezinta principala problema:

De preferat:
·  Orez, aluaturi, gris, porumb
·  Carne de vitel slaba, carne de pasare, jambon degresat
·  Peste ce nu a fost conservat in ulei, crustacee
·  Oua bine fierte, negatite in ulei, tari
·  Bulion de legume
·  Branzeturi uscate
·  Unt si ulei crud
·  Paine prajita

De evitat:

·         Cereale
·         Legume verzi, crude sau gatite
·         Fructe
·         Cartofi
·         Lactate
·         Paine, produse de patiserie, biscuti

Durerea si/sau balonarea

De preferat:

·         Carnea de vita la gratar, peste slab
·         Legume usor gatite, decojite (rosii, ardei gras, salata, andive, dovlecei)
·         Orez, cartofi piure
·         Oua gatite fara grasime
·         Branzeturi slabe
·         Fructe decojite (pere, piersici, caise)
·         Biscuit, paine prajita

De evitat:

·         Organe (ficat, inima, creier)
·         Legume crude sau gatita (varza, ridichi, castreveti, telina, conopida, ardei iute, broccoli)
·         Legume uscate (fasole boabe, linte)
·         Branzeturi grase fermentate, vechi
·         Fructe (pepene, banana, prune, mere)
·         Fructe uscate ( stafide, nuci, alune)
·         Sufleuri, inghetata, produse de patisserie
·         Bauturi acidulate

De evitat abuzul de excitante cum ar fi alcool, tutun sau cafea.

Tratamentul medicamentos al SII amelioreaza simptomatologia si de aceea, in functie de pacient, va fi individualizat. Exista o paleta larga de medicamente care se vor administra numai de catre medic.
Reevaluare medicala dupa 4-6 saptamani de tratament.
Important!
·  SII este o afectiune de lunga durata cu perioade de exacerbare si perioade asimptomatice.
·  Evaluarea pacientului dupa anumite criterii se efectueaza la medicul de familie si medicul specialist
·  Terapia este adecvata simptomatologiei.
·  Mergeti urgent la medic daca prezentati semne de alarma.
·  Dieta ajuta la ameliorarea simptomatologiei

ATENTIE CONSULTATI MEDICUL!

Daca in stare dumnevoastra intervin oricare din urmatoarele:
  • Sange in scaun
  • Scadere nejustificata in greutate
Fenomene digestive noaptea
Febra nejustificata de o raceala
Numai medical poate decide daca sunt necesare teste suplimentare sau un consult la specialist.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu